Nyttevekster

Strandstjerne

Tripolium pannonicum subsp. tripolium, kurvplantefamilien

En typisk strandplante, du finner den langs hele kysten nord til Lofoten. Et naturlig følge til skalldyr og sjømat med sin friske og krispe smak. Strandstjerne lever i, ved og i perioder under vann og trives med det. En sukkulent plante i kurvplantefamilien som også blir kalt for strandasters. Det er en vanlig plante og kan opptre i store mengder. Vi er heldig å ha de ved hytta og da er det lett å ta med en liten bukett fra stranden og blande i salaten til lunch eller blande i urtevinaigrette, rømmedressing eller smørsteke lett som tilbehør til grillet sjømat, fisk, fugl eller kjøtt. Bladene taper seg ved lang varmebehandling men kan beholde noe av krispheten ved sursalting eller sylting (men ikke la de koke med i laken). Blomstene er vakre og fine som garnityr men smaker lite. Bladene smaker friskt, litt skarpt og med havsalt preg.
Her har du en oppskrift på urtedressingen chimichurri hvor jeg har brukt strandstjerne.

Syns du det er spennende med mat fra naturen og ønsker du å lære mer om nyttevekster og hva du kan bruke de til kan du lese om min nye bok Vilt Godt her.

saftige blader
liker seg også i vann
vakre blomster
gode i salaten

Strandstjerne / strandasters:
Habitat: Langs kysten, strandsonen nord til Lofoten + Sør-Varanger.
Kjennetegn: Sukkulent tuedannende plante med smale linjeformede blader. Opptil 50 cm høy. Toårig eller flerårig. Glatte stengler og blader, lyse grønne med innslag av rødt. Gule rørkroner med fiolette tungekroner, blomstrer i juli og august.
Sesong: blader april-september, blomster juli og august
Bruk & nytte: Unge blomsterskudd og myke stengler, blader, blomster til garnityr, salat, sjømat, rå; syltet, dampet eller sautert
Smak og lukt: Lukter mildt, smaker kraftig friskt og salt. Smaken kan variere.
Forvekslingsarter: Ingen

SPISELIG

Kilder: Naturen <3, Grønne, ville nyttevekster i Norge fra Norges sopp og nyttevekstforbund ved Anna-Elise Torkelsen, Hanne Edvartsen m fl. vildmad.dk

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply