Nyttevekster

Løkurt

Alliaria petiolata, korsblomstfamilien

Små hjerteformede blader som titter frem allerede sen mars/tidlig april og leverer utover sommeren. Garlic mustard, som den heter i England, er et veldig beskrivende navn synes jeg, hvitløksmak med skarp snert. Gni på bladene og da tar du ikke feil av lukta eller planten. Løkurt har nok kommet litt i skyggen av ramsløken men det er det ingen grunn til. Denne er kjekk å lære seg og du trenger ikke dra langt heller hvis du feks bor i Oslo. Den liker seg i veikanter, hager, parker, hekker og løvskog. Ellers så finner du den kystnært fra Svinesund til Nord Trøndelag, noe spredt nordover. Er heldigvis i spredning og grovillig for de som vil lage sin egen koloni. Løkurt blomstrer tidlig på sommeren med hvite små blomster. Hele planten kan spises og blader finner du fra mars til sen høst, men som med de fleste arter er bladene best som unge før blomstring. Umodne skulper og blomster kan også brukes. Og roten, den skal smake litt som pepperrot, men har ikke smakt den selv. Løkurt passer best å bruke rå eller tilsettes sent i gryta eller panna da smaken kan tape seg ved lang varmebehandling.

Syns du det er spennende med mat fra naturen og ønsker du å lære mer om nyttevekster og hva du kan bruke de til kan du lese om min nye bok Vilt Godt her.

Habitat: hager og parker, løvskog, litt mer spredt nord for trøndelag. I spredning
Kjennetegn:  2-årig. Første året kun en bladrosett med tannete hjerteformede blader. År to med blomsterstengel og mange hvite blomsterklaser som omdannes til etterhvert mange lange frøskulper. Bladstengelene er ofte litt rødlig.
Sesong: mars-oktober, blomstring mai-juni.
Bruk & nytte: rot, unge blader, blomster, skulper. blomster til garnityr.
Smak og lukt: Lukter løk/hvitløk,smaker mild hvitløk og sennep.
Forvekslingsarter: Ingen.

SPISELIG

Kilder: Naturen <3, Gyldendals store nordiske flora Bo Mosseberg og Lennart Stenberg, Grønne, ville nyttevekster i Norge fra Norges sopp og nyttevekstforbund ved Anna-Elise Torkelsen, Hanne Edvartsen m fl. Planter og tradisjon Ove Arbo Høeg, rolv.no Rolv Hjelmstad, Gratis mat av ville planter Jens Holmboe, Norges spiselige planter og bær Edle Catharina Norman og Sofie Grøntvedt Railo, snl.no, Fra naturens spiskammer Mæhlum/Dreyer-Hensley

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply