Nyttevekster

Ramsløk

Allium ursinum, påskeliljefamilien

Vill hvitløk eller Nordens hvitløk, smaker og lukter som hvitløk. Du kan lukte ramsløk på lang avstand. Hele ramsløken kan spises, men bladene er kanskje mest anvendelige. De kan fryses eller tørkes, finsnittet/most på olje funker veldig bra. Pass på å pakke de som skal fryses godt inn, de kan avgi lukt og smitte over på de andre frossenvarene. Et tips er å fryse ned i små passelige porsjoner, som frosne spinatklumper. Løken er også spiselig, men liten, og siden ramsløk er flerårig lar jeg løken få stå og levere godsaker i flere år. De hvite stjerneblomstene er nydelige å strø over det meste som kler hvitløk i smak og de grønne frøkapslene er supre å sylte og brukes som kapers. Bladene høstes i mai–juni, før blomstring, da er smaken på sitt beste. Fra juli visner planten ned og kun løkene lever videre til neste vår.

Har du en hageflekk kan jeg virkelig anbefale å gro din egen koloni. De fleste hagesentre selger planter. Har prøvd med kjøpefrø mange år men jeg har ikke hatt hell med det. Men frøene fra plantene mine virker, masse nye små enbladsplanter som lett kan flyttes. Mine vokser både i skyggen under/mellom busker, men også i pallekasser i mye sol. Vil definere den som en meget lettstelt og hardfør plante og veldig vakker! Ramsløken er blitt særdeles populær de siste årene, rene valfartingen til enkelte steder her på Østlandet. Med god grunn, det er jo en fantastisk vekst med alle de samme kvalitetene som hos hvitløk. Men hvor mye ramsløk trenger man i løpet av et år? Tenk litt på det…

Vær 100 % sikker før du sanker ramsløk, bladene ligner på liljekonvall som er giftig. Før blomstring er det lett å ta feil. Gni bladet mellom fingrene, ramsløk skal lukte hvitløk. Bladene til liljekonvall er stivere, blankere og bladstilker som omslutter stilken samt er rødlig mot basis. Ramsløk har vridde bladstilker og litt mer bølgete blad og trekantet stilk.

Syns du det er spennende med mat fra naturen og ønsker du å lære mer om nyttevekster og hva du kan bruke de til kan du lese om min nye bok Vilt Godt her.

Habitat: Løvskog, skyggefult og fuktig, kyststrøk fra oslofjorden til trøndelag
Kjennetegn: Flerårig. Stor bestand, bunndekke. Hvit løk. Grønne lansettformede blader, trekantet blomsterstilk, hvite stjerneformede blomster i halvkuleformet skjerm.
Sesong: Mars-juni
Bruk & nytte: som hvitløk, løk, blad, blomst, frukt
Smak og lukt: Hvitløk
Forvekslingsarter: Liljekonvall, giftig.

SPISELIG

Økt fokus på ville matplanter og særlig ramsløk har ført til intensiv høsting i enkelte bynære områder, særlig ved Oslofjorden. Ramsløk er derfor nå vurdert til nær truet NT for Norsk rødliste for arter 2021 på grunn av reduksjon i populasjonsstørrelse og på grunn av en forventet (eller fryktet) tilbakegang på rett over 15% i kommende vurderingsperiode (2020-2065). Dersom arten over-høstes i samme eller høyere grad enn det som nå skjer, vil arten bli en utsatt plante. Dette er en oppgradering fra livskraftig i forrige vurderingsrunde på grunn av høstinga av ramsløk er blitt intensivert de seinere åra. (klippet fra Artsdatabanken) les hele oppsumeringen fra Artsdatabanken her

mat og gift side om side, ramsløk til venstre og to liljekonvall til høyre
liljekonvall fortsatt sammenrullet og rødlig mot basis

Kilder: Naturen <3, Gyldendals store nordiske flora Bo Mosseberg og Lennart Stenberg, Grønne, ville nyttevekster i Norge fra Norges sopp og nyttevekstforbund ved Anna-Elise Torkelsen, Hanne Edvartsen m fl. Planter og tradisjon Ove Arbo Høeg, rolv.no Rolv Hjelmstad, Gratis mat av ville planter Jens Holmboe, Norges spiselige planter og bær Edle Catharina Norman og Sofie Grøntvedt Railo, snl.no, Fra naturens spiskammer Mæhlum/Dreyer-Hensley Artsdatabanken.no

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply