Dette er et forsøk på å gjenskape en rett som jeg smakte i Cape Town på Fyn restaurant. Det var en nydelig sopp-paté med et tynt sprøtt karamellisert sukkerlokk, ala creme brulee. Jeg har sagt det mange ganger før; sopp sammen med noe søtt er en overraskende god kombinasjon! Jeg har nok ikke klart å få pateen like god som på Fyn, men det er en god start som sikkert kan finjusteres videre… kanskje litt fler typer krydder, litt ansjos, litt trøffel eller noen dråper konjakk?
Bløtlegg sopp i litt vann og klem ut vannet når soppen er myk. Spar på bløtevannet til saus, suppe eller kraft. Stek soppen i smør og olje til den får stekeskorpe. Grovkutt løk og stek blank og myk sammen med hvitløk. Bland stekt sopp og løk med egg, fløte og krydder. Mos alt sammen fint med en stavmikser og fyll massen i ildfaste serveringsformer. (Jeg har også laget denne pateen med fersk sopp (rødskrubb), brukte ca 500 g rensket sopp) Bak patéene i vannbad i ca. 30 minutter på 160 grader. Kjøl ned og strø et tynt lag sukker over patéene og karamelliser som creme brulee. Sett patéene under grillfunksjon i noen minutter til sukkeret smelter og får litt farge, eller bruk en gass/matbrenner eller et brulee-jern hvis du har. Serveres med frisk timian og ristet brød. Ps du må selvfølgelig ikke servere med sukkerlag. Du kan spise den som en helt vanlig paté med sylteagurker, løk, rødbeter, bacon eller annet godt som topping. Og stekt sopp passer selvfølgelig til.Sopp-paté med karamellisert lokk
Ingredients
Instructions
2 Comments
Andrea
December 27, 2023 at 8:36 pmHvor mange porsjoner er dette?
annepanne.no
December 30, 2023 at 4:22 pmHei Andrea :), vil si 4 porsjoner servert som en en smårett/lunch/forrett.