Nyttevekster

Gullstjerne

Gagea lutea, liljefamilien

Et sikkert vårtegn, rett etter blåveisen titter denne vakre lille gule stjerna frem i skogkanten eller på plen. Blomstene er vakre som garnityr med en søt, frisk og floral smak, slett ikke verst. Bladene og løken kan også spises; løken kan tørkes, spises rå eller stekt, men den er jo liten så det spørs hvor mye tid og tålmodighet du har da. For meg er denne gule stjerna en av de første i sankesesongen. Og så har den så fint navn på engelsk: Yellow Star of Bethlehem! Jeg bruker den som kakepynt og innslag i salater og på ost og småretter, gjerne asiatiske. Men du må være rask, sesongen er kort: april og begynnelsen av mai, avhengig av hvor i landet du bor.

Oppskrift på donuts med gullstjernedryss finner du her.

Syns du det er spennende med mat fra naturen og ønsker du å lære mer om nyttevekster og hva du kan bruke de til kan du lese om min nye bok Vilt Godt her.

Habitat: Skogkant og gressplen
Kjennetegn: Flerårig løkplante. Liten med grågrønne lasettformede basalblader. 2-7 gulgrønne blomster i skjermaktige kvaster.
Sesong: april-mai, visner ned etter det
Bruk & nytte: blomster til garnityr til kaker, dessert og salater, blader, løk rå, kokt eller stekt
Smak og lukt: søt smak på løken, mild søt floral smak og lukt på blomstene
Forvekslingsarter: smågullstjerne Gagea minima og enggullstjerne Gagea pratensis, sjeldne

SPISELIG

Kilder: Naturen <3, Gyldendals store nordiske flora Bo Mosseberg og Lennart Stenberg, Grønne, ville nyttevekster i Norge fra Norges sopp og nyttevekstforbund ved Anna-Elise Torkelsen, Hanne Edvartsen m fl. Planter og tradisjon Ove Arbo Høeg, rolv.no Rolv Hjelmstad, Gratis mat av ville planter Jens Holmboe, Norges spiselige planter og bær Edle Catharina Norman og Sofie Grøntvedt Railo, snl.no, Fra naturens spiskammer Mæhlum/Dreyer-Hensley

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply