Nyttevekster

Smørbukk

Hylotelephium maximum, Bergknappfamilien 

I tørre skrenter, på bergknauser og i veikanter finner du denne saftige sukkulenten. Sukkulenter er kjent for å klare seg gjennom tørkeperioder på varme solrike steder. Smørbukk lagrer vann i røtter og blader for nettopp å tære på i tørre og varme perioder. Disse vannlagrene gjør at bladene fremstår saftige og friske med “knekk”. Saftig er de; bladsaften ble i tidligere tider brukt til å pusse sko hvor den etterhvert fikk det lokale navnet skopusser.

Kanskje ikke så veldig vakker med sine unseelige blomster, men veldig anvendelig både rå og varmebehandlet. Røttene er også spiselig, men planten er sårbar og kan fort bli utrydningstruet ved overplukking. Så plukk med måte, kun noen blader pr plante, og unngå røttene. Jeg er heldig å ha min egen koloni i hagen, de vokser loddrett ut av sprekker i en tørrmur sammen med vakre og spiselige torskemunn. Smaken på bladene til smørbukk minner litt om sukkererter og er gode i stuinger, syltet, rå i salater og stekt. De kan av og til være litt bitre, tipset er å la de ligge litt i kaldt vann så slipper litt av bitterheten.

Syns du det er spennende med mat fra naturen og ønsker du å lære mer om nyttevekster og hva du kan bruke de til kan du lese om min nye bok Vilt Godt her.

Habitat: veikanter og berg og tørre steder. Lavlandet. Sjeldnere nordover.
Kjennetegn: Flerårig. Tykkstilket opprett noe rødlig stilk med kjøttfulle/ sukkulente blågrønne ovale tannete blader. Lyse gulgrønne små blomster i tette halvskjermer. Rotknoller med vannmagasin til tørkeperioder.
Sesong: April til august, blomstrer fra juli til september
Bruk & nytte: unge skudd og blader. Rå i salater og stekt/ kokt som grønnsak.
Smak og lukt: Saftige blader med frisk sukkerert og agurksmak.
Forvekslingsarter: for noen kanskje Rosenrot

SPISELIG

Kilder: Naturen <3, Gyldendals store nordiske flora Bo Mosseberg og Lennart Stenberg, Grønne, ville nyttevekster i Norge fra Norges sopp og nyttevekstforbund ved Anna-Elise Torkelsen, Hanne Edvartsen m fl. Planter og tradisjon Ove Arbo Høeg, rolv.no Rolv Hjelmstad, Gratis mat av ville planter Jens Holmboe, Norges spiselige planter og bær Edle Catharina Norman og Sofie Grøntvedt Railo, snl.no, Fra naturens spiskammer Mæhlum/Dreyer-Hensley

typisk avblomstret smørbukk

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply