Spiselig hage

Magnolia

Magnolia spp, magnoliafamilien

Må vel være vårens vakreste eventyr? Tykke lodne store knopper som eksploderer fra slutten av april og utover i mai og noen arter blomstrer så sent som i juni. Magnoliaslekten teller 220 ulike arter og vi kjenner de som prydbusk eller prydtre i parker og hager. Det finns både bladfellende og eviggrønne arter men her til lands feller de blader og blomstrer tidlig på våren på bar kvist. Litt av et skue og ganske eksotisk med de store flotte blomstene. Jeg har ikke magnolia selv, ennå, men jeg har vært så heldig å få smake på nabo Marianne sitt fantastiske tre. Det er en snømagnolia (Magnolia kobus var. boreális) som opprinnelig er viltvoksende i Japan og kan bli opptil 24 m høy. Her i Norge blir den rundt 5-8 m høy men i enkelte tilfeller opp til 10 m. Snømagnolia (H4) vokser raskt og er en av de mest vinterherdige av artene, men de blomstrer gjerne ikke før de blir 8-12 år.

I de senere årene er det kommet flere kultivarer av magnolia med blomster i flotte rosa og lilla toner, også gule. Mange av disse blomstrer som unge og også noen typer blomstrer senere på våren. Magnolia Galaxy (H4), en lilla variant kan blomstre på nytt på sensommeren. Sieboldmagnolia, magnolia sieboldii (H4) har hvite blomster og blomstrer i juni. Tror nok jeg må ha en lilla vente-magnolia mens jeg venter 8-12 år på snømagnoliaen, den er verdt å vente på.

Men det mest spennende med magnolia er at den er spiselig! De dufter mye og den jeg har smakt (snømagnolia) smaker ganske kraftig og floralt, parfymert og søtlig med litt skarp ettersmak. Et hint av ingefær kanskje og kardemomme. Den anbefales i salater, og som syltet. Salat har jeg smakt; her er oppskrift på magnoliasalat. Sylting har jeg til gode, skal også prøve meg på å koke sirup på blomsterbladene på samme måte som sirup på syrinblomster.

Nedenfor ser du en liste over magnoliaer som skal smake godt, listen er fra https://www.eatweeds.co.uk/, jeg har kun smakt den ene, magnolia kobus, og kan ikke gå god for de andre på denne listen, men skal studere den nærmere en vakker dag…

  • Magnolia coco 
  • Magnolia grandiflora 
  • Magnolia denudata 
  • Magnolia hypoleuca 
  • Magnolia kobus 
  • Magnolia liliflora 
  • Magnolia mexicana 
  • Magnolia pterocarpa 
  • Magnolia soulangeana 

Kilder: Mariannes Hage <3, https://snl.no/Magnolia, https://no.wikipedia.org/wiki/Snømagnolia, https://parkoganlegg.no/cat-treportrettet/magnolia-kobus-var-borealis-traer-med-praktfull-varblomstring/ https://www.moseplassen.no/2012/04/magnolia-eksotisk-og-vakker-bilderas-og-liste-over-de-mest-herdige/ https://www.eatweeds.co.uk/list-of-edible-magnolia-flowers

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply