Oppskrifter

Bjørkesirup

På våren er det muligheter for tapping av bjørkesevje. Litt vanskelig å si akkurat når på våren, men etter snøsmelting og rett før løvet spretter har jeg hatt hell. Hvis du får lov av grunneier kan du bore et hull i stammen (svakt skrått hull inn 3-4 cm, ca 80 cm over bakken)og fort tappe 10-15 l sevje på et døgn. Trærne bør være voksne, minst 20 cm i diameter. Det er viktig å plugge treet etterpå, med en treplugg eller grenstump, slik at ikke treet står å blør når du fjerner slangen. Bjørkesevje i seg selv smaker lite, som vann med en anelse søtt men hvis du koker den inn får du en god sirup. Du trenger ikke tilsette sukker eller annet, kun koke sevja inn. Må si at denne sevja er god, en bittelitt bitter ettersmak men likevel veldig frisk og søt. Men det skal mye tapping til, 10 l blir til ca 1 dl sirup. Da sier det seg selv at dette er dyrebare dråper. Du kan også drikke sevja naturell eller bruke den i brødbakst, men husk at holdbarheten er kort. Oppbevar sevja kjølig inntil bruk.

Hva kan man bruke sirupen til? Den kan brukes som siruper flest, som søtning i te og på desserter, is og kaker, men også til ost er den god. Et par stykker skikkelig god manchego har fått nyte noen skjeer med bjørkesirup og drinker står på planen etterhvert…

Må innrømme at det klør i øya nå i begynnelsen i mai, og det skyldes nok dessverre bjørkepollen. Jeg skal kanskje ikke nyte for mye av denne bjørkesirupen? Har lest et eller annet sted at inntak av bjørkesirup kan være gunstig for bjørkepollenallergikere…tja, noen som har erfaringer med det?

Mmmmmmmanchego med bjørkesirup

Bjørkesirup

Ingredients

  • 10 liter bjørkesevje

Instructions

1

Kok opp bjørkesevja i en stor kjele og la den koke på medium varme.(tar sin tid) Pass på på slutten at ikke kjelen koker tørr. Husk at sirupen stivner ytterligere når den blir kald. Fyll den varme sirupen på et rent glass og sett kjølig. Du få ca 1 dl av 10 l bjørkesaft/sevje.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply