Nyttevekster

Korsknapp

Glechoma hederacea, Leppeblomstfamilien

Denne kryper rundt i hagen min og sikkert i hagen din også. Under milde vintre er bladene vintergrønne og den er tidlig ute på våren. Flotte blågrønne blader og etterhvert blåfiolette blomster. Bladene kan også være litt rødlige. Støvknappene i blomsten danner et kors og det har gitt den navnet korsknapp. En plante man kanskje ikke legger merke til fordi den bare er der inne imellom kratt og buskas. Veikanter, gjerder, hager og skogbryn er plasser den trives og den er vanlig i hele sør-Norge. Blomstrer i mai og juni og er teppedannende. Lukter aromatisk og krydderaktig og smaken er ganske kraftig; en blanding mellom timian, salvie og mynte bør vel være beskrivende. En skikkelig smaksbombe og veldig spennende syns jeg. Den kan brukes både frisk og tørket som krydder eller teplante. Passer godt til pasta og pizza, samt kryddersmør og krydderost. Supper, sauser og gryter, stuing og salat passer den også fint til.

Syns du det er spennende med mat fra naturen og ønsker du å lære mer om nyttevekster og hva du kan bruke de til kan du lese om min nye bok Vilt Godt her.

Habitat: langs gjerder, hager, veigrøft, plen, skogbryn og buskas. Vanlig i sør-Norge, men sjeldnere på vestlandet..
Kjennetegn: Flerårig. Krypende og teppedannende. Nyreformede små mørke grønne blader som ofte er røde under. Blåfiolette blomster etasjevis i bladhjørnene.
Sesong: Mars-september, blomstrer fra april til juni.
Bruk & nytte: Blader og blomster.Garnityr, salat og som krydder eller te, frisk eller tørket.
Smak og lukt: aromatisk krydderaktig smak og lukt. Timian, salvie og mynte-aktig.
Forvekslingsarter: Ingen, men på våren kan bladene ligne litt på løkurtblader.

SPISELIG

Kilder: Naturen <3,  Grønne, ville nyttevekster i Norge fra Norges sopp og nyttevekstforbund ved Anna-Elise Torkelsen, Hanne Edvartsen m fl. snl.no, Fra naturens spiskammer Mæhlum/Dreyer-Hensley

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply