Nyttevekster

Tunbalderbrå

Lepidotheca suaveolens, Kurvplantefamilien

spesiell fruktig smak og lukt

Tunbalderbrå har du sikkert både sett og tråkket på mange ganger. Som du ser av navnet så trives denne lille smaksbomben på tun og lignende som gårdsplasser, løkker, åkre, hager, parker og dyrket mark. Den trives så godt at den har spredt seg rund i hele Norges land fra Botanisk Hage i Oslo på litt over 150 år. Opprinnelig hører tunbalderbrå hjemme i Øst-Asia, men nå har den spredd seg over store deler av verden og ansees som et ugress mange steder.

Pineappleweed eller wild chamomile er engelske navn som godt beskriver smak og lukt. Utseendemessig minner den om kamille, men kamille har tungekroner, slik som en prestekrageblomst. Tunbalderbrå har ikke tungekroner og ser derfor ut som den fortsatt er i knopp. Blomsten er en kurv full av rørformede blomster som tilsammen danner en spiss knapp. Blomstrer nokså sent med sine gulgrønne “knapper”, fra juli til september. En god teplante, ganske lik på kamillete i smak, men med et tydelig hint av ananas. Både blomster og blader kan blandes i salat, fruktsalat, desserter, is og kaker. Vær oppmerksom på at bladene kan være litt bitre så smak deg frem. Blomstene er gode å koke sirup på, det anbefales, oppskrift finner du her. Jeg har også blandet de i vinaigrette som ga en spennende og fruktig smak.

Syns du det er spennende med mat fra naturen og ønsker du å lære mer om nyttevekster og hva du kan bruke de til kan du lese om min nye bok Vilt Godt her. 

gode friske eller tørket

Habitat: hele landet, mest lavlandet. Tun, gårdsplass, løkke, åker, hager park og dyrket mark
Kjennetegn: Ettårig. Lav plante, robust, tåler tråkk. Gulgrønne blomster uten tungekroner. blågrønne trådsmale flikete blader.
Sesong: Mai – september. Blomstrer fra juli til september
Bruk & nytte: unge skudd, blomsterknopper og blader. Rå i salater, dessert og kaker. Te, sirup. Fin å tørke
Smak og lukt: Aromatisk og fruktig som kamille og ananas.
Forvekslingsarter: Kamilleblom før den blomstrer.

SPISELIG

Kilder: Naturen <3, Grønne, ville nyttevekster i Norge fra Norges sopp og nyttevekstforbund ved Anna-Elise Torkelsen, Hanne Edvartsen m fl. rolv.no snl.no, Fra naturens spiskammer Mæhlum/Dreyer-Hensley

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply