Oppskrifter

Karamell med kantarell

kantarameller
toppet med sprø kandiserte kantareller og flaksalt
lurt å gjemme unna litt
mmmm….
ingen fasit hvor mye topping, du kan sikkert ta mer…

Elsker karameller og kantareller! Kantareller og karameller er en perfekt match; kantarameller. Her har jeg brukt kantarell-knask ( kandisert og tørket kantarell) som jeg har laget tidligere. Et lite dryss flaksalt setter en ekstra spiss på smaken. Og kan jo ikke unngå å nevne at tørkede ville bær, nøtter og sjokolade selvfølgelig også passer meget godt som smakstilsetting og eller topping. Lag karamell!

karamell med kantarell

Ingredients

  • Karamell:
  • 200 g sukker
  • 150 g lys sirup
  • 150 g smør
  • 1 boks kondensert søt melk (ca 400 g)
  • ---
  • Topping:
  • 4-8 ss kantarellknask
  • Ca 0,5 -1 ts flaksalt
  • ---
  • Kantarell-knask:
  • 250 g renset kantarell
  • 1 dl vann
  • 3 dl sukker

Instructions

1

Karamell: Gjør klar en form på ca A5 (halvt A4 -ark). Kle formen med bakepapir. Ha topping og smakstilsetting klart; flaksalt og kantarell-knask.

2

Bland allle ingrediensene til karamell i en tykkbunnet kasserolle og varm opp veldig forsiktig under konstant omrøring. Konstant betyr hele tiden rundt og rundt på hele bunnen av kasserollen. Gjør du ikke det brenner det seg i bunnen og du ser brune biter i massen og etterhvert mange brune biter. Bittebittelitt er innafor men da må du røre som en gal og sikkert sette temperaturen ned. Har du mye brent vil det sette brent smak på karamellene og det vil du ikke ha. Jeg har temperaturen på rundt 6. Det blir mye røring men det er mest prekært på begynnelsen av koketiden og det hele er over på 10-12 minutter! Ta tiden og følg med på farge og konsistens. Fargen blir etterhvert mørkere, fra kremfarget til lys brun og karamellen tykner litt. Hell karamellen over i formen. Pass på dette er varmt. La formen summe seg i noen minutter og dryss på topping. Du kan røre det inn hvis du vil, men jeg bare dyttet det litt forsiktig ned på toppen. Ingen fasit her på hvor mye topping/fyll og du kan etterfylle på toppen å klemme det forsiktig ned. Karamellene er ganske myke, lurt å la de stå i kjøleskap noen timer før du kutter de opp.

3

Kantarell-knask: Kok opp vann og sukker. Kutt opp kantarell i små biter og la soppen koke med i rundt 30 minutter. Fisk opp kantarellbitene med en hullsleiv og legg de på et bakepapir og tørk soppen i sopptørker eller i stekeovnen på rundt 50 grader med døra på gløtt. Avkjøl og bruk som topping på karamellen. Hell resten på rene tette glass. Jeg hadde laget kantarell-knasket tidligere og hadde på lur i tette glass. Se gjerne egen post og oppskrift på kantarell-knask.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply