Oppskrifter

Vannkefir med hylleblomst

Har du hørt om vannkefir? Jeg har fått dilla på denne probiotiske drikken som er frisk og lett perlende. Det er litt styr og komme i gang og det tar noen dager å fermentere drikken men det er det virkelig verdt! For å lage vannkefir må du ha vannkefirkorn og det fikk jeg av min kollega Aina, pluss inspirerende deilige smaksprøver. Jeg har også søkt etter vannkefirkorn på Finn og møtt på Hanne og kjøpt korn og ferdig herlig sprudlende brygg. Sammen med de fikk jeg også oppskrift på hvordan lage vannkefir og hvordan holde liv i vannkefirkornene til neste gang det skal brygges. Søk på Facebook, der finner du flere grupper med tips og kefirkorn til salgs. Vannkefirkornene er levende og spiser sukker som de omdanner til blant annet melkesyre, organiske syrer, alkohol, karbondioksyd, vitamin-B. Når drikken er ferdig kan du etterfermentere brygget ved å tilsette farge og smak med bær, saft, blomster, sirup, juice og frukt. En herlig sprudlende drikk med futt som også gjør mage og tarm glad! Denne gangen har jeg etter-fermentert med tørket hylleblomst og hylleblomstsirup men her er det bare å tilsette det du har av ferske, tørkede, frosne og syltede bær og frukt.

Holder du deg til grunnoppskriften er drikken tilnærmet alkoholfri. Tilsettes mer sukker eller ferskpresset eplejuice vil du oppnå en høyere alkoholprosent litt som cider. Pass på, noen ganger kan det bli skikkelig futt når du åpner flaskene, ja det spruter opp i taket! Et tips er å teståpne utendørs.

Vannkefir med hylleblomst

Ingredients

 • oppskrift til 3 l:
 • 6 ss kefirkorn
 • 12 ss økologisk rørsukker
 • 3 l vann
 • 6 fiken eller 60 rosiner, økologisk
 • 6 sitronskiver, økologisk
 • 12 ingefærskiver
 • -
 • smakstilsetning:
 • 1 neve tørkede hylleblomster
 • 2 dl hylleblomstsirup
 • -
 • Sukkerlake til oppbevaring korn:
 • 1,5 ss økologisk rørsukker
 • 3 dl vann
 • Eller 0,5 ss øko rørsukker pr 1 dl vann

Instructions

1

Du trenger litt utstyr før du setter i gang: flasker med patentkork, kjøp skikkelige flasker f.eks. på Jernia. Du kan også bruke rengjorte ølflasker med patentkork. Jeg lager 3 l av gangen og har kjøpt en stor glasskrukke med lokk og syltestrikk på 3 liter. Finmasket tøystykke til å sile brygget med er også topp å ha.Trakt og sil/dørslag i plast; det sies at kefirkornene ikke liker å være i kontakt med metall og stål. Ved fermentering er hygiene viktig, gullende rene hender og rene redskaper og utstyr er avgjørende for et godt og sikkert resultat.

2

Første fermentering, 2 døgn

3

Kok opp 2-3 dl vann og bland det varme vannet i en plastbolle med 12 ss sukker, rør til sukkeret er oppløst. Kutt ingefær og sitron i skiver og del fiken i to hvis du bruker fiken. Fyll en glassbeholder (som rommer 3 liter) med sukkeroppløsingen, sitronskiver, fiken (eller rosiner) og ingefærskiver. Hell på kaldt vann til du får tilsammen 3 liter og da er sukkerlaken avkjølt. (kefirkorn skal ikke sammen med varmt vann). Tilsett kefirkornene med plastskje eller treskje. Sett på lokk løst eller tørkle festet med strikk. Poenget er at det ikke skal være tett, men vi ønsker heller ikke rusk og besøk av innsekter. La glasset stå på kjøkkenbenken. Ikke direkte sollys og jevn temperatur. Etter to døgn sil brygget over i en eller flere plast eller glassbeholdere og fjern/kast sitron ingefær og fiken. Plukk opp kefirkornene forsiktig med rene hender eller plastskje og putt de i en plastbeholder med tett lokk. Lag opp sukkerlake etter oppskrift (må avkjøles), nok til at det dekker kornene. Sett på lokk og sett kefirkornene kaldt i kjøleskap til neste gang du skal bruke de. Sett dato på når du satte de inn, det skal helst ikke gå lenger enn to uker før de brukes igjen.

4

Nå er brygget ferdig og kan siles/tappes på tette flasker og settes i kjøleskap, men du kan etter-fermentere med ønsket smak av bær eller frukt, krydder, grønnsaker eller saft og sirup, det pleier jeg å gjøre. Her får jeg brukt opp bær og syltetøy, sirup og saft jeg har plukket og lagret og det er fint å få ryddet plass i fryser og skap.

5

Andre fermentering, 1 døgn

6

Jeg heller det silte brygget over tilbake i 3 liters glasskrukken og tilsetter smak, denne gangen tilsatte jeg hylleblomstsirup og tørkede hylleblomster. Sett på syltestrikk og lukk lokket, nå skal den være helt tett. La krukken stå på kjøkkenbenken i 24 timer og sil brygget med et finmasket klede eller en saftsil/sileduk.

7

Fyll på flasker, 12-24 timer

8

Fyll det silte brygget over på godt rengjorte patentlåsflasker og sett de på kjøkkenbenken. Korken skal være helt tett. La stå 12 timer -24 timer. Jo lenger jo mer kullsyre. Sjekk futten ved å åpne korken. Sett flaskene i kjøleskap og drikken er klar til servering så snart den er avkjølt. Drikken blir mer syrlig jo lenger den står i kjøleskap. Drikk litt av gangen til å begynne med, prøv deg frem, brygget kan være luftdannende.

9

Pass på, noen ganger kan det bli skikkelig futt når du åpner flaskene, ja det spruter opp i taket! Et tips er å teståpne utendørs.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: