Nyttevekster

Vill-løk

Allium oleraceum, løkfamilien

dekorativ blomst

Vill-løk er en av de vekstene jeg pleier å finne først, ofte allerede i februar her på Østlandet. I forbifarten ser det bare ut som vårivrig gress. Tar du en nærmere titt og smaker på gresset vil du oppdage løksmaken. Er du skeptisk til å smake kan du gni bladene mellom fingrene og du vil kjenne lukten av løk. Vill-løk liker seg i skrenter, kratt og tørrbakker og det er gjerne mengder av de der de trives. Tidlig på våren, fra februar – mai, er bladene myke og kan benyttes som gressløk men de visner nokså fort utover i sesongen. Jeg syns vill-løk har er en god løksmak som rå, men med en litt snikende kålsmak. Men som så mye annet så smaker den godt etter en rask tur i panna med smør eller sammen med annet godt. I Tyskland heter vill-løk kohl-lauch som betyr kål-løk og da regner jeg med at det er på grunn av kålsmaken den har fått navnet.

Gressløk, strandløk eller kinesisk gressløk kommer også tidlig på våren og smaksmessig syns jeg alle de er bedre. Men vill-løk-løken er også god, det samme er blomsten som består av en blomsterstand av mange små rødfiolette løkknopper (yngleknopper) og klokkeformede blomster. Yngleknoppene er bare å strø over der det passer seg med løksmak, ferdig kuttet til og med! Rotløkene kan spises rå, stekes og tørkes. Legg også merke til de 2 lange støttebladene rundt blomsterstanden, strandløk ligner veldig på villøk men har bare ett støtteblad. På tross av uanselige små blomster syns jeg vill-løk er veldig dekorativ og fin både i vase og på tallerken.

Syns du det er spennende med mat fra naturen og ønsker du å lære mer om nyttevekster og hva du kan bruke de til kan du lese om min nye bok Vilt Godt her.

vill-løk løker
ung blomst med 2 støtteblader som skiller den fra strandløk med kun ett støtteblad

Vill-løk:

Habitat: veikanter, tørrbakker, skrenter og kratt. Mineralrik grunn.
Kjennetegn: Flerårig. Flate innhule grønne blader(visner tidlig i sesong), lillafarget lavblad i basis. Rund blomsterstilk med blomsterstand av mange små rødlilla yngleknopper. Spredte klokkelignende blomster mellom yngleknoppene. Blomsterstand med 2 støtteblad i ulik størrelse.
Sesong: Mars til oktober, blomstrer i juli/august.
Bruk & nytte: unge blader. Løk og yngleknopper.
Smak og lukt: Løklukt og smak, med et hint av kål.
Forvekslingsarter: Strandløk

SPISELIG

en av vårens første

Kilder: Naturen <3, Grønne, ville nyttevekster i Norge fra Norges sopp og nyttevekstforbund ved Anna-Elise Torkelsen, Hanne Edvartsen m fl. Planter og tradisjon Ove Arbo Høeg, rolv.no Rolv Hjelmstad, Gratis mat av ville planter Jens Holmboe, Norges spiselige planter og bær Edle Catharina Norman og Sofie Grøntvedt Railo, snl.no, Fra naturens spiskammer Mæhlum/Dreyer+Hensley

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply