Sopp

Vintersopp

flammulina velutipes

Det er jo fantastisk at det er mulig å finne spiselig sopp i vintermånedene! Sesongen til vintersopp starter i september og varer til april, men i høstmånedene kommer den kanskje litt i skyggen av bedre konkurrenter. I de kaldeste periodene blir det vel tøft selv for vintersoppen, men i mildere perioder med tøvær er det muligheter å finne den på røtter, stammer og grener til døde og dødene løvtrær. Vintersopp er en vedboende sopp og nedbryter (saprotrof).

Vintersoppen liker seg først og fremst på osp og selje men også alm, bøk, og hassel. Gjerne langs elver hvor det er litt fuktig. Anbefaler å ha med stige eller å ha gode klatre-egenskaper; soppen liker seg også høyt oppe på stammene. Det er en nokså liten sopp med oransje-gul-brun hvelvet til flat hatt, slimet i fuktig vær, med en brun fløyelsdekket stilk som graderer nydelig fra lys brun til brunsort. Hvite til blekgule skiver med hvitt sporepulver. Hatten er fra 1-6 cm i radius. Vokser i knipper og kan opptre i store grupper der de trives. Du finner den i hele landet, også helt opp mot høyfjellet.

I høstmånedene bør man være oppmerksom på at den kan forveksles med flatklokkehatt (galerina marginata). Den er meget giftig men har ikke sesong på vinter/vår og har brunt sporepulver, mot vintersoppens hvite sporepulver. Stilkene er også forskjellig; flatklokkehatt har ringsone og sølvfarget fibrete/spraglete langsgående striper på stilken mens vintersopp har fløyelsdekket stilk med jevnere farge.

Vintersopp høres ut som en samlebetegnelse for sopp som vokser om vinteren, men det er en egen art, dog er det varieter innen arten. Langsporet vintersopp Flammulina elastica, blek vintersopp Flammulina fennae, og Flammulina rossica i tillegg til vintersopp Flammulina velutipes. Men disse har jeg ikke full oversikt over uten at de alle er spiselige. En annen variant av samme sopp er den dyrkede enoki, også kalt enokitake som du gjerne finner i asiatiske butikker. Et stort knippe av masse kritthvite lange og tynne småsopper tett i tett. Enoki er faktisk en foredlet og fremdyrket versjon av vintersopp. Vintersoppen er mild og god i smak og stekt i smør med salt og pepper blir aldri feil. Men spennende å prøve den i asiatiske retter siden tvillingbroren enoki er veldig populær i det asiatiske kjøkkenet.

Her er en spennende Japansk pannekakeoppskrift toppet med deilig vintersopp.

Har du lyst til å lære mer om sopp og få oppskriftstips til hvordan du kan tilberede soppen du finner kan du lese om min nye bok Vilt Godt Sopp her

Sanking, matauk og selvberging er en fantastisk hobby og på kjøpet får du flott natur, mosjon og frisk luft. Har du forresten lagt merke til at de fleste hilser på hverandre ute i naturen? Naturen er jammen raus: turopplevelser, gratis mat og smaksopplevelser tilbys oss året rundt, 24/7! Derfor kjenner jeg på en stor takknemlighet men også et stort ansvar for å sanke bærekraftig og ferdes ute uten spor. Håper at du også tenker det samme og er enig i at vi alle må være like rause med naturen tilbake.

Vintersopp:

Hatt: oransje, gulbrun til rødgul, slimete i fuktig vær
Stilk: fløyelsfiltet, gradert fra lys overst mot mot brun/sort ved basis
Skiver: lyse gule og okergule, avrundete
Sporepulver: hvitt
Habitat: tette knipper på døde stubber/stammer, løvtrær
Smak og lukt: mild og ubetydelig
Sesong: høst, vinter og vår, tåler noe frost
Forveksling: flatklokkehatt, meget giftig

SPISELIG

HUSK at du må aldri spise sopp eller nyttevekster du ikke er 100 % sikker på at er spiselig og ikke giftig. All sopp som skal spises av uerfarne skal sjekkes på soppkontroll. Hør med soppsakkyndige (SSK), nyttevekstkyndige, soppkontroller, sopp- og nyttevekstforum på facebook og skaff deg tilstrekkelig kunnskap gjennom gode sopp- og nyttevekstbøker og kurs. All sopp kan spises, noen bare en gang! Det samme gjelder enkelte forvekslinger til nyttevekster. Og det er ikke tull, hvert år er det alvorlige soppforgifninger og planteforgiftninger, noen ganger med dødelig utgang.

Giftinformasjonen 22 59 13 00, døgnåpent

kanskje en ide å ta med stige neste gang
enoki er en dyrket versjon av vintersopp. den er hvit bla fordi den dyrkes i mørket. Den har vært dyrket i Kina (Jingu) og Japan (Enokitake) i århundrer og er også populær i Thailand (Hed Kem Thong), Vietnam (Nam Kim Cham) og Korea (Paengi Beoseot)

Et lignende innhold som dette er også publisert i Kabaret.no https://kabaret.no/artikkel/vintersopp

Kilder: Naturen <3 , Artsdatabanken, Artsobservasjoner, Norges sopp og nyttevekstforbund / kurskompendiet SSK av bla Inger Anne Lysebraate og Anna-Elise Torkelsen, Norske sopper av Inger Langset Egeland og Steinar Myhr. Soppboka av Gro Gulden og Per Marstad, snl.no/ v fagansvarlig Klaus Høiland

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply