Sopp

Blå ridderhatt

Lepista nuda

En vakker blå sopp som dukker opp sent på høsten. Den lever på råtnende løv, bar, gress og lignende, en nedbryter (saprotrof). Jeg har funnet den på kompost, i parker og på plener, ofte mange sammen i hekseringer. Vanlig i hele landet, helt opp til tregrensa.

Fasinerende flott hattehud, glatt og fin. Hattefargen er nokså varierende, blå, lilla, brun, grå, i ulike nyanser. En såkalt hygrofan sopp hvor hattefargen også endrer seg etter fuktigheten i lufta. Og for en særegen lukt, først helt ubestemmelig men etter at noen sa sanasol var lukt og smak på plass for min del. Men andre syns den lukter tran eller stekt lever og svidd gummi. Blå ridderhatt regnes som en meget god matsopp, men jeg er ikke helt overbevist…men jeg har ikke tenkt å gi opp, det blir nye forsøk fra september.

Når du først har funnet blå ridderhatt så lærer du den fort, men det er flere blålige sopper man må vite om og lære seg også; blå og fiolette slørsopper, feks blåbelteslørsopp og blå- og brunkjøttbukkesopp. Disse har brunt sporepulver mot blå ridderhatts rosa. Og lukten er jo spesiell: sanasol med snev av brent gummi.

Hatt: blå/brun, glatt, innrullet som ung
Stilk: blå/lilla, langsgående fibret
Skiver: utrandede, blå
Sporepulver: rosa/ skittenrosa
Habitat: parker og plener, på strø i barskog og løvskog
Smak og lukt: som sanasol med hint av brent gummi
Sesong:  senhøst, september /oktober
Forveksling: blå slørsopper

SPISELIG

Kilder: Naturen <3 , Artsdatabanken, Artsobservasjoner, Norges sopp og nyttevekstforbund / kurskompendiet SSK av bla Inger Anne Lysebraate og Anna-Elise Torkelsen, Norske sopper av Inger Langset Egeland og Steinar Myhr. Soppboka av Gro Gulden og Per Marstad, snl.no/ v fagansvarlig Klaus Høiland

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: