Sopp

Blå ridderhatt

Lepista nuda

En vakker blå sopp som dukker opp sent på høsten. Den lever på råtnende løv, bar, gress og lignende, en nedbryter (saprotrof). Jeg har funnet den på kompost, i parker og på plener, ofte mange sammen i hekseringer, men også på strø i barskog. Vanlig i hele landet, helt opp til tregrensa.

Fasinerende flott hattehud, glatt og fin. Hattefargen er nokså varierende, blå, lilla, brun, grå, i ulike nyanser. En såkalt hygrofan sopp hvor hattefargen også endrer seg etter fuktigheten i lufta. Og for en særegen lukt, først helt ubestemmelig men etter at noen sa sanasol var lukt og smak på plass for min del. Men andre syns den lukter tran eller stekt lever og svidd gummi.

Blå ridderhatt regnes som en meget god matsopp, men jeg var ikke helt overbevist…prøvde flere runder før jeg fikk et tips om å avkoke den før steking. Takk Tove for tipset! Rens og del opp soppen og la den koke i vann i 10 minutter, hell ut kokevannet og skyll soppen (avkoking) Dette er samme prosess som gjøres med f.eks skarpe risker for å dempe og fjerne den skarpe smaken. La de kokte soppene tørke av på tørkepapir før du steker de i smør og krydrer med salt og pepper. Ingen smak av gummi lenger! Da er blå ridderhatt også på listen min over gode matsopper.

Det er ca. 12 ulike ridderhattarter i Norge, og de beste på smak er blå ridderhatt og fjellridderhatt (Lepista multiforme). Irisridderhatt og lillastilket ridderhatt er også spiselig men ikke like gode på smak. Det er heldigvis ingen ridderhatter som er giftige og alle har rosa/skittenrosa sporepulver.

Når du først har funnet blå ridderhatt så lærer du den fort, men det er flere blålige sopper man må vite om og lære seg også; blå og fiolette slørsopper, feks blåbelteslørsopp og blå- og brunkjøttbukkesopp. Disse har brunt sporepulver mot blå ridderhatt sitt rosa. Og lukten er jo spesiell: sanasol med snev av brent gummi.

Blå ridderhatt:

Hatt: blå/brun, glatt, innrullet som ung
Stilk: blå/lilla, langsgående fibret
Skiver: utrandede, blå
Sporepulver: rosa/ skittenrosa
Habitat: parker og plener, på strø i barskog og løvskog
Smak og lukt: som sanasol med hint av brent gummi
Sesong:  senhøst, september /oktober
Forveksling: blå slørsopper

SPISELIG

HUSK at du må aldri spise sopp eller nyttevekster du ikke er 100 % sikker på at er spiselig og ikke giftig. All sopp som skal spises av uerfarne skal sjekkes på soppkontroll. Hør med soppsakkyndige (SSK), nyttevekstkyndige, soppkontroller, sopp- og nyttevekstforum på facebook og skaff deg tilstrekkelig kunnskap gjennom gode sopp- og nyttevekstbøker og kurs. All sopp kan spises, noen bare en gang! Det samme gjelder enkelte forvekslinger til nyttevekster. Og det er ikke tull, hvert år er det alvorlige soppforgifninger og planteforgiftninger, noen ganger med dødelig utgang.

Giftinformasjonen 22 59 13 00, døgnåpent

Sanking, matauk og selvberging er en fantastisk hobby og på kjøpet får du flott natur, mosjon og frisk luft. Har du forresten lagt merke til at de fleste hilser på hverandre ute i naturen? Naturen er jammen raus: turopplevelser, gratis mat og smaksopplevelser tilbys oss året rundt, 24/7! Derfor kjenner jeg på en stor takknemlighet men også et stort ansvar for å sanke bærekraftig og ferdes ute uten spor. Håper at du også tenker det samme og er enig i at vi alle må være like rause med naturen tilbake.

Kilder: Naturen <3 , Artsdatabanken, Artsobservasjoner, Norges sopp og nyttevekstforbund / kurskompendiet SSK av bla Inger Anne Lysebraate og Anna-Elise Torkelsen, Norske sopper av Inger Langset Egeland og Steinar Myhr. Soppboka av Gro Gulden og Per Marstad, snl.no/ v fagansvarlig Klaus Høiland

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply