Nyttevekster

Ryllik

Achillea millefolium, Kurvplantefamilien

tett i tett med blomster

Ryllik vokser over hele landet fra kysten og opp til fjells. Særlig på kulturmark, eng, tørrbakker, plen og grøftekanter trives den godt. Den blomstrer nokså sent med flotte hvite blomsterskjermer, fra slutten av juni til langt ut i oktober.

Ryllik har lang tradisjon som legeurt og medisinplante, både her i landet men også ellers i Kina, Europa og antikkens Hellas frem til den dag i dag. Den skal være bra for en rekke plager og skal beviselig ha antibakteriell virkning. Hvis du ønsker å lese om rylliks medisinske egenskaper anbefaler jeg Urtekilden rolv.no. Samtidig er det grunn til å nevne at noen reagerer allergisk og for stort inntak kan føre til kvalme og hodepine. Gravide og personer med epilepsi bør bruke ryllik med forsiktighet.

Tradisjonelt har tørket ryllik krydret pølser og kjøttmat. Ølbrygging på ryllik var også vanlig før humle tok over. Tørkede ryllikblader kan sette en piff på supper, sauser og gryter. Særlig fet mat som makrell, smør og fårekjøtt passer rylliksmaken. Unge friske blader kan fint bli med i salaten eller drysses over som persille. Ryllikblomstene er også fine å pynte med. Ryllik smaker mye og sterkt, ganske bittert… så smak deg frem. Ingen stor kulinarisk plante men fin som krydder, te og garnityr. Passer ypperlig å tørke, både blader(unge) og blomster. Du kan også fryse hele unge friske blader. Plantene dine i hagen er også glad i ryllik. Røttene til ryllik utskiller stoffer som styrker naboplantenes krig mot sykdommer og ryllikavkok kan fungere som gjødsel og samtidig beskytte mot meldogg og sopp. Det må selvfølgelig prøves ut …

Syns du det er spennende med mat fra naturen og ønsker du å lære mer om nyttevekster og hva du kan bruke de til kan du lese om min nye bok Vilt Godt her.

ryllikeng
ryllikblad, kan minne om karveblader, se bilde under
karveblad
vakker

Ryllik:
Habitat: Hele landet, fra kyst til seterenger på fjellet. Tørrbakke, kulturmark og veigrøft.
Kjennetegn: Flerårig teppedannende med krypende jordstengel. Opprett seig og stiv stengel med hvite/ kremgule blomster/kurver i tette halvskjermer. Av og til rosa blomster. Dobbeltfinnete blader.
Sesong: april-oktober, blomstrer fra juni til oktober.
Bruk & nytte: som krydder tørket eller frisk, unge blader og blomster som garnityr i salater, supper, brød, krydderblanding og kryddersmør, te, dram, øl og passer særlig som krydder i fet mat.
Smak og lukt: bitter og krydret smak, aromatisk lukt
Forvekslingsarter: bladene kan minne om karves blader, karve er også spiselig

SPISELIG

Kilder: Naturen <3, Grønne, ville nyttevekster i Norge fra Norges sopp og nyttevekstforbund ved Anna-Elise Torkelsen, Hanne Edvartsen m fl.  rolv.no v/ Rolv Hjelmstad, Fra naturens spiskammer Mæhlum/Dreyer-Hensley Artsdatabanken.no

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply