Sopp

Skarlagen vårbeger

Sarcoscypha austriaca

Skarlagen vårbeger er en av begersoppene som kommer tidlig på våren. Et beskrivende soppnavn og en farge du ikke så ofte ser maken til i soppverden. Første gang jeg fant den trodde jeg det var noen som hadde kastet en colakork i mosen. Men ved nærmere ettersyn var det signalrøde små pokaler og beger som gror ut av gamle halvråtne grener. Rett etter snøsmeltingen titter de frem og hovedsesongen er fra mars til mai. De liker å ha det fuktig og lever gjerne langs elve og bekkefar i næringsrik jord. Begerformen og rødfargen absorberer solstrålene og varmer opp sporesekkene hvor sporene modnes og etterhvert slippe ut. Begersopper hører til sekksporesopper hvor du også finner morkler og trøfler.

Soppen fikk normstatus spiselig for ikke så mange år siden, men noe stor matsopp er og blir det vel ikke. Ikke så lett å sanke mengder heller, men for soppentusiaster er det alltid gøy med spiselige sopper på våren. Det fine med denne soppen er at den er lett å se og den blir neppe markspist. Steking og sylting ser jeg er anbefalt tilberedningsmetode mange steder. Jeg har prøvd meg på sylting med 1-2-3 lake, det ble helt ok, men det smaker nok mest lake. Du kjenner kanskje til oransjebeger eller brun begersopp? De ligner men vokser på høsten og begge har normstatus spiselig.

ramsløk og skarlagen vårbeger

Fruktlegemet: begerformet, skarlagenrød og glatt inne i skålen. Hvit til lyserød/rosa filtet utenpå.
Habitat: Skyggefullt, fuktig, langs elver, saprotrof. Lever på død kvist fra ask, hassel, selje og or.
Smak og lukt: mild og nøytral smak
Sesong: mars til mai
Forveksling: ingen

SPISELIG

Kilder: Naturen <3 , Artsdatabanken, Artsobservasjoner, Norges sopp og nyttevekstforbund / kurskompendiet SSK av bla Inger Anne Lysebraate og Anna-Elise Torkelsen, Soppboka av Gro Gulden og Per Marstad, snl.no/ v fagansvarlig Klaus Høiland, titan.uio.no/naturvitenskap/2017/endelig-soppsesong

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: