Jeg syns sjampinjonger passer best med søtt tilbehør siden de både lukter og smaker anis. Pannekaker med sjampinjong og sirup samt sjampinjong i butterdeigspai med eple, rosiner og sirup er gode eksempler på sopp og søtt. Rømmegrøt er tradisjonell sommermat og serveres ofte med sukker, kanel og spekemat. Her kommer en vill vri; rømmegrøt med karamellisert sjampinjong. Jeg brukte mest kongesjampinjong, men også litt blodsjampinjong og beitesjampinjong. Og pynt man jo ha…geitramsen står i blomst og passer perfekt.
Jeg har også kokt litt kongesjampinjong i sukkerlake…sukkerlaken fikk en deilig smak av anis som jeg kokte litt inn til sirup. Man får ca. samme resultat med stjerneanis, men det er jo litt mer gøy med soppsirup da. Soppbitene fra sukkerlaken gikk i sopptørkeren og ble kandiserte kongesjampinjongbiter. Sikkert både rart og sært men slett ikke værst på smak.
Kutt soppen i mindre biter/skiver og stek godt i olje og smør til soppen begynner å få stekeskorpe. Smak til med salt og pepper og dryss over sukker på middels varme. Eventuelt tilfør en liten smørklatt til. Sukkeret skal smelte og bli gyllent men ikke mørk brunt og brent. Soppen blir søt, men da trenger du ikke sukre grøten så mye, reduser sukkermengden i oppskriften hvis du ønsker mindre sukker. Spre soppen utover et bakepapir og avkjøl, spar på stekesmøret hvis det er noe igjen, godt å helle over grøten. Varm opp grøten etter pakkens anvisning og server med feks klarnet smør, sukkerdryss, kaneldryss og karamelliserte sjampinjonger. Har du tilgang til geitramsblomster gir det ekstra god stemning både som grøtpynt og i vase på bordet.Karamellisert kongesjampinjong på rømmegrøt
Ingredients
Instructions
No Comments