Sopp

Vårfagerhatt

Calocybe gambosa

Vårfagerhatt; en veldig god start på soppsesongen. Fra midten av mai og ut i juni er det gode muligheter. Tips: den kommer nokså samtidig med løvetann. Den er en nokså stor og kjøttfull sopp som kan vokse mange sammen i buer eller hekseringer og da fylles jo kurven fort. Du kan finne den i hager, på plen og i løvskog, på kalkrik grunn. Den er ikke alltid så lett å se, du må rote litt rundt i gresset eller inne under kratt og busker. Fast og fint kjøtt, men selv på våren er marken flittig og du kan dessverre møte på markspiste eksemplarer. Jeg syns det er en veldig god matsopp men ikke alle er like begeistret. Stek den lenge og vel med smør, salt og pepper og gjerne litt hvitløk eller ramsløk, kanskje bacon…eller fløte/creme fraiche…til blings, pasta, på pizza, eller i risotto. Vær oppmerksom på at noen kan oppleve en allergisk reaksjon i form av magebesvær første gang de spiser den så det er lurt å kun ta en liten smaksprøve første gang. Soppen er giftig som rå og skal varmebehandles godt.

På samme voksested som vårfagerhatt, i kalkrike områder, gress, parker og løvskog kan det dukke opp giftige forvekslinger; vårtrevlesopp og giftrødspore.
Vårtrevlesopp har sesong i overgang vår/sommer men er meget sjelden. Den rødner ved berøring og overskjæring og får rustrøde flekker. Fjernstilte grå, gulgrå, olivenfargede skiver med mørkebrunt sporepulver. Lukter jord og muggaktig.
Giftrødspore kan også vokse på våren men har hovedsesong senere. Beste kjennetegn er gule fjernstilte skiver som etterhvert farges rosa av sporepulveret. Hatten har radiære striper og blir klebrig i regn. Lukter også mel som ung men tranlukt på eldre eksemplarer. Liker seg med eik.

Nå ble det mye snakk om giftig sopp og forvekslinger, men når det gjelder sopp er det viktig å lære seg alle detaljene, også på de som ligner. Man skal ikke spise sopp man ikke er 100 prosent sikker på, lov meg det. Håper ikke det skremmer deg fra å lære deg denne soppen eller andre sopper. Vet det arrangeres vårsoppturer/kurs hvor man kan lære seg vårfagersopp, sjekk med lokale sopplag og aktører, det anbefales.

På St. Georges day, 23 april, ble denne soppen funnet i England og på grunn av det heter den enkelt og greit St. Georgs mushroom der.
Takk Pia!

Takk for turen OOSN.no

Hatt: kjøttfull, fast kjøtt, glatt, tørr, hvit til kremhvit/beige. Innbøyd hattekant ganske lenge.
Stilk: hvit til kremgul, tørr, jevntykk eller noe tykkere nederst.
Skiver: hvite og tette, utrandede.
Sporepulver: hvitt
Habitat: kalkrik grunn, i hekseringer på plen, hager, gress i løvskog. Sørøst-Norge og Trøndelag
Smak og lukt: mild smak, lukter kraftig mel og plastelina, NB noen kan reagere allergisk, smak bare litt første gang.
Sesong: mai og juni
Forveksling:  giftig vårtrevlesopp, giftrødspore og sommermunkehatt. (les mer lenger opp)

SPISELIG

NB vårfagerhatt er en av de hvite skivesoppene.og blandt de finner vi den meget giftige hvit fluesopp. De har ikke sesong samtidig og vokser på forskjellige steder, men lær deg likevel forskjellene.

Kilder: Naturen <3 , Artsdatabanken, Artsobservasjoner, Norges sopp og nyttevekstforbund / kurskompendiet SSK av bla Inger Anne Lysebraate og Anna-Elise Torkelsen, Norske sopper av Inger Langset Egeland og Steinar Myhr. Soppboka av Gro Gulden og Per Marstad, snl.no/ v fagansvarlig Klaus Høiland

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: