Sopp

Kongesjampinjong

Agaricus augustus

The Prince mushroom, kongen av sjampinjongene og ikke uten grunn; opptil 25 cm over hatten! Det går fort å plukke sopp med sånne hattestørrelser. Jeg har hatt hell under store gamle løvtrær og nåletrær i parker fra juli måned, men de vokser helst i barskog under bartrær. Gøy med sopp som vokser i byen, i parker og hager.

Hatten er brunskjellet og kan ligne på blodsjampinjong, men blodsjampinjongen rødner tydelig i kjøttet mens kongesjampinjong gulner svakt og beholder gulfargen. Begge er spiselig og kan brukes på samme måte. (Kongesjampinjong kan også av og til rødne svakt, så det er alltid lurt å se på totalen av alle kjennetegn). Viktige kjennetegn for sjampinjonger er at de har ring og skiver som aldri er helt hvite, skivene går fra lys rosa/brun/grå som ung til nesten sort som eldre pga brunt og sort sporepulver. Dette er viktig kjennetegn i forhold til fluesopper som også har ring men som alltid har helt hvite skiver. Det er særlig de hvite sjampinjongene som kan forveksles med hvit fluesopp som er dødelig giftig hvis du ikke kommer til behandling.

Kongesjampinjong ansees som en delikatesse men personlig syns jeg smaken er litt i kraftigste laget av anis. Jeg synes anis-smaken egner seg best til syrlige og søte smaker og derfor passer kongesjampinjong godt som feks topping på pannekaker eller i pai med søte innslag. Ser at flere anbefaler å spise den rå i salater eller som carpaccio, eller lettstekt. Men som soppsakskyndig anbefaler vi at ingen sopp bør spises rå.

Nb! Kongesjampinjong har ring, men i dette tilfellet har den ramlet av ( det kan lett miste ringen). Er ikke ofte jeg har en konge på fanget;)

Kongesjampinjong
Hatt: tørr, stor og kjøttfull, brunskjellet
Stilk: gulhvit og flosset med stor ring
Skiver: lyse rosa/grå til brunsvart. frie.
Sporepulver: brunsvart
Habitat: under løvtrær men helst grantrær, i parker og skog, skogbryn
Smak og lukt: nokså kraftig og lukt/smak av anis/mandel
Sesong: juli-oktober
Forveksling: blodsjampinjong

SPISELIG

HUSK at du må aldri spise sopp eller nyttevekster du ikke er 100 % sikker på! All sopp som skal spises av uerfarne skal sjekkes på soppkontroll eller hør med soppsakkyndige (SSK), nyttevekstkyndige, soppkontroller, sopp- og nyttevekstforum på facebook og skaff deg tilstrekkelig kunnskap gjennom gode sopp- og nyttevekstbøker og kurs. All sopp kan spises, noen bare en gang! Det samme gjelder enkelte forvekslinger til nyttevekster. Og det er ikke tull, hvert år er det alvorlige soppforgifninger og planteforgiftninger, noen ganger med dødelig utgang.

Giftinformasjonen 22 59 13 00, døgnåpent

Sanking, matauk og selvberging er en fantastisk hobby og på kjøpet får du flott natur, mosjon og frisk luft. Har du forresten lagt merke til at de fleste hilser på hverandre ute i naturen? Naturen er jammen raus: turopplevelser, gratis mat og smaksopplevelser tilbys oss året rundt, 24/7! Derfor kjenner jeg på en stor takknemlighet men også et stort ansvar for å sanke bærekraftig og ferdes ute uten spor. Håper at du også tenker det samme og er enig i at vi alle må være like rause med naturen tilbake.

Nedenfor ser du 2 bilder med konge- og blodsjampinjong side om side. Blodsjampinjong rødner i snittet.

Kilder: Naturen <3 , Artsdatabanken, Artsobservasjoner, Norges sopp og nyttevekstforbund / kurskompendiet SSK av bla Inger Anne Lysebraate og Anna-Elise Torkelsen, Norske sopper av Inger Langset Egeland og Steinar Myhr. Soppboka av Gro Gulden og Per Marstad, snl.no/ v fagansvarlig Klaus Høiland

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply