Nyttevekster

Skvallerkål

Aegopodium podagraria, Skjermplantefamilien

blanke unge lysegrønne skudd er de beste

Ganske morsomt at ugresset som bekymrer de fleste hageeiere visstnok skal ha en beroligende effekt. Jeg har iallefall innsett at det er umulig å bli kvitt den og det eneste måten å nedkjempe den er med gryter og stekepanner. Ugressplanten over alle ugressplanter; har den først etablert seg er det bare å samle på skvallerkåloppskrifter. Fordelen er at den er ikke vanskelig å finne og klipper du skvallerkålen ned vil du straks få nye blanke freshe skudd. Er du så uheldig å ikke ha skvallerkål kan jeg garantere at du får plukke ubegrenset de aller fleste steder. Og kom gjerne hjem til meg! Meget anvendelig i matveien, litt syrlig selleri og persille smak. Bruk de unge blanke skuddene, de som nettopp har foldet seg ut. Anbefaler å blande de i salaten, lage pesto eller å steke i smør og krydder som spinat. Eller i vinaigrette, kremost og grillsmør passer den også veldig godt.

Her er oppskrifter hvor jeg har brukt skvallerkål:

Skvallerkål curry
Hummus med stekt løvetann og skvallerkål
Potetsalat med ugress
skvallerkål smoothie

Skvallerkål er i skjermplantefamilien og det er en familie med flere giftige og svært giftige planter. Det er viktig å være 100% sikker på at det er skvallerkål du plukker.

Syns du det er spennende med mat fra naturen og ønsker du å lære mer om nyttevekster og hva du kan bruke de til kan du lese om min nye bok Vilt Godt her.

skvallerkåleldorado
klar for gryta…
skvallerkåleng

Skvallerkål:
Habitat: hager og parker, veldig vanlig, litt mer spredt mot Finnmark
Kjennetegn: Flerårig. Vegetativ formering med hurtigvoksende krypende jordstengel. Opprett stengel med hvite små blomster i mange småskjermer som danner en stor flat skjerm. Uten svøp. blomstrer juni-august. Trekoblede grønne tannete lansettformede blader.
Sesong: april til juni, ved nedkutting til oktober
Bruk & nytte: unge lyse blanke skudd. blomster til garnityr.
Smak og lukt: Syrlig persille og selleri-aktig. Blomster mild smak.
Forvekslingsarter: Ingen, men blomstene kan minne om andre skjermplanter som er giftige.

SPISELIG

Kilder: Naturen <3, Gyldendals store nordiske flora Bo Mosseberg og Lennart Stenberg, Grønne, ville nyttevekster i Norge fra Norges sopp og nyttevekstforbund ved Anna-Elise Torkelsen, Hanne Edvartsen m fl. Planter og tradisjon Ove Arbo Høeg, rolv.no Rolv Hjelmstad, Gratis mat av ville planter Jens Holmboe, Norges spiselige planter og bær Edle Catharina Norman og Sofie Grøntvedt Railo, snl.no, Fra naturens spiskammer Mæhlum/Dreyer-Hensley

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply